- Alle categorieen
- CAO
- Economie
- Onderwijs
- Overig
- Payroll
- Politiek
- Werk
- Wet- en regelgeving
- Wetgeving
- Ziekteverzuim
- ZZP
Hypotheek wordt toegankelijker voor flexwerkers
Het kopen van een eigen huis wordt binnenkort mogelijk voor meer flexwerkers. Op 8 december werd bekend dat negen uitzendbureaus zich per 1 januari 2017 aansluiten bij de Perspectiefverklaring. Dit initiatief is ooit gestart als initiatief van Randstad, Obvion en de Vereniging Eigen Huis (VEH).
Lees meer...
Economische schade door filedruk ruim een miljard euro
November is dé filemaand en daardoor standaard de maand waarin het debat over verkeersopstoppingen weer oplaait. Files bezorgden ondernemers vorig jaar een economische schade van tussen 860 miljoen en 1,1 miljard euro. Hiermee is de door files aangerichte schade in een jaar tijd met 30 procent toegenomen. Dit concludeert onderzoeksinstituut TNO in de onlangs gepubliceerde Economische Wegwijzer.
Lees meer...
Lagere kosten transitievergoeding voor werkgevers
De kosten voor werkgevers die een langdurig zieke werknemer moeten ontslaan gaan omlaag. De ministers gingen op 11 november akkoord met een voorstel van collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) van die strekking. Ondernemingen worden voortaan deels gecompenseerd voor de ontslag-kosten uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).
Lees meer...
De nieuwe schilders-cao in de praktijk
De nieuwe cao voor schilders is een feit. Er zijn nog veel vraagtekens, niet alleen over de manier waarop de cao tot stand is gekomen (met het buitenspel zetten van de reguliere vakbonden door OnderhoudNL), maar ook wat betreft de inhoud. Wie moet/mag volgen? Hoe zit het nou met die aangepaste ketenregeling? En vallen uitzendkrachten ook onder de nieuwe regels?
Lees meer...
Aantal bbl leerlingen loopt terug
De Sociaal-Economische Raad (SER) maakt zich zorgen over de terugloop in het aantal leerlingen dat kiest voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo. De behoefte aan modern geschoolde vakkrachten neemt namelijk sterk toe nu de economie weer op stoom komt. Bovendien zorgen de digitalisering en andere technologische ontwikkelingen er voor dat bestaande kennis steeds sneller veroudert. Voorbereid zijn op de vragen van de toekomst
Lees meer...
Bouwplaats-ID voorlopig van de baan
De invoering van de Bouwplaats-ID is voorlopig uitgesteld. De vakbonden en werkgevers konden het niet eens worden op enkele onderdelen.
Lees meer...
Steeds meer zieke werknemers langdurig thuis
In de wet Werk en Zekerheid is geregeld dat een werkgever een extra vergoeding moet betalen als die iemand ontslaat die al twee jaar ziek is. Veel kleine ondernemers houden deze mensen daarom toch maar in dienst - ook al zitten ze ziek thuis.
Lees meer...
Noord-Holland en Utrecht lijken de ‘gezondste’ provincies
Noord-Holland en Utrecht lijken de 'gezondste' provincies van ons land. Het aantal werknemers dat zich ziek meldt is hier het laagst, terwijl het ziekteverzuim in provincies als Drenthe en Limburg juist het hoogst ligt. In Noord-Holland zijn werknemers gemiddeld drie dagen minder afwezig door ziekte dan in Limburg.
Lees meer...
cao lonen stijgen sneller dan de inflatie
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de stijging van de cao-lonen in ruim zes jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2016. Ten opzichte van vorig jaar stegen de cao-lonen met 2,1 procent. Het verschil met de inflatie is zelfs in de afgelopen dertig jaar niet zo groot geweest.
Lees meer...
Hoe blij moet u ECHT zijn na Prinsjesdag 2016?
Het kabinet heeft geprobeerd om van de meest recente Prinsjesdag een echte ‘goed nieuws show’ te maken; een niet bijzonder uitgesproken pap met voor iedereen wel wat krenten. Deze nieuwsbrief biedt onvoldoende ruimte om alle kansen en attentie-punten te noemen, maar we hebben geprobeerd enkele van de interessantste elementen er uit te pikken.
Lees meer...