Toename zzp’ers en flexwerkers, minder vaste contracten
Werkgevers werken steeds minder met vaste contracten en meer ZZP’ers tijdelijke werknemers is de trend. Het aantal flexibele werknemers is in vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar 2 miljoen. Het aantal ZZP’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018.
Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat van alle werkenden op dit moment meer dan een derde een flexibel contract heeft of ZZP’er is. Ruim 60 procent is werknemer met een vast contract. Vooral het aantal werknemers met een vast contract, maar zonder vaste uren is toegenomen, net als de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en de oproepkrachten. Bij elkaar groeide deze groep van 443 duizend naar meer dan een miljoen mensen.
In sommige beroepen vormen flexwerkers al de meerderheid, zoals keukenhulp, kassamedewerker of vakkenvuller. Daarnaast de horeca (67 procent), specialistische zakelijke dienstverlening (50 procent) en sport en recreatie (64 procent) zijn flexers al de meerderheid; alleen de bouw en in de handel nog net niet. Als er niks verandert aan deze trend, zijn vaste werknemers in 2030 in de minderheid op de arbeidsmarkt.
Dat het flexwerken juist in Nederland zo populair is bij werkgevers komt volgens de onderzoekers deels door kopieergedrag. Ondernemers denken: ‘Mijn concurrent werkt met een flexibele schil, dus moet ik dat ook.’ Omdat het zo veel voorkomt is het de nieuwe maatschappelijke norm geworden. Nadelen kunnen zijn dat werkgevers te weinig investeren in het opleiden van flexwerkers, wat op termijn kan leiden tot een nog groter tekort aan gekwalificeerd personeel.