Steeds meer zieke werknemers langdurig thuis
In de wet Werk en Zekerheid is geregeld dat een werkgever een extra vergoeding moet betalen als die iemand ontslaat die al twee jaar ziek is. Veel kleine ondernemers houden deze mensen daarom toch maar in dienst – ook al zitten ze ziek thuis.
Steeds meer langdurig zieke werknemers worden dus niet ontslagen, vooral omdat werkgevers de transitievergoeding niet kunnen of willen betalen. Uit gegevens van het UWV en juridisch dienstverlener DAS blijkt dat er honderden van deze ‘slapende werknemers’ zijn. Bij het UWV zijn er in een jaar maar liefst 40 procent minder ontslagaanvragen binnengekomen. Het aantal is gedaald van ongeveer 4000 aanvragen tussen januari en september 2015 naar circa 2400 in dezelfde periode dit jaar.
Olav Wagenaar van DAS ziet een risico ontstaan voor de kleine ondernemers. Om dubbele loonlasten te voorkomen verkiezen ze deze ‘ongezonde’ situatie boven ontslag: ‘Vaak is het zo dat voor die zieke medewerker al weer een nieuwe werknemer is aangenomen, want het werk moet toch gedaan worden, en dan zit je met dubbele loonlasten.’
Dit is opnieuw een onbedoeld effect van de wet Werk en Zekerheid. Minister Asscher heeft al in juni beloofd dat hij het probleem zal bekijken en met een compensatieregeling zal komen. Belanghebbenden moesten lang op details wachten, maar afgelopen vrijdag werd er eindelijk overeenstemming bereikt.
Een bedrijf draait nu niet meer helemaal zelf op voor de transitievergoeding. De kosten worden voortaan collectief door de werkgevers gedragen. De ministers gingen vrijdag akkoord met een voorstel met die strekking van collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Ondernemingen worden voortaan gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).
BRONNEN: UWV / DAS / BNR