Hypotheek wordt toegankelijker voor flexwerkers

Het kopen van een eigen huis wordt binnenkort mogelijk voor meer flexwerkers. Op 8 december werd bekend dat negen uitzendbureaus zich per 1 januari 2017 aansluiten bij de Perspectiefverklaring. Dit initiatief is ooit gestart als initiatief van Randstad, Obvion en de Vereniging Eigen Huis (VEH). Het is de bedoeling dat de Perspectiefverklaring uitgroeit tot de marktstandaard voor flexwerkers die een eigen huis willen kopen.

De Perspectiefverklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd, waaronder ABN AMRO, Aegon, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS. De verklaring sluit aan bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tot nu toe was de Perspectiefverklaring uitsluitend toegankelijk voor flexwerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Vanaf begin 2017 kunnen ook mensen die werken via Adecco Group Nederland, Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower een verklaring aanvragen. Naar verwachting volgen in de loop van 2017 nog meer uitzenders.

Brancheorganisatie ABU is verheugd over deze uitbreiding. Directeur Jurriën Koops: “Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid van uitzendwerk.”

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: “Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Hierdoor kan de Perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract.”

De Perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Daarnaast hechten geldverstrekkers ook belang aan het eigen oordeel van uitzendbureaus om de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht te beoordelen. Daartoe behoort onder andere een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken. Uitzendkrachten moeten minimaal een jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn om een beroep te kunnen doen op de Perspectiefverklaring.

Na het eerste kwartaal in 2017 zal een evaluatie plaatsvinden. Bij goede resultaten kunnen alle uitzendbureaus in Nederland zich aansluiten. Ook kunnen andere geldverstrekkers deelnemen aan de verklaring die wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Banken en de Intelligence Group.

Bron: ABU