Werkloosheid daalt, ‘pechgroep’ heeft het nog steeds lastig

Het zijn economisch betere tijden voor Nederland: De werkloosheid daalt, werkgevers nemen weer personeel aan en wie nu werkloos wordt, vindt veel sneller werk. Helaas is dit niet voor elke bevolkingsgroep zo en is het voor de ‘pechgroep’ nog steeds lastig om aan een baan te komen.

In de pechgroep zitten oudere werklozen die al twee jaar of langer zonder baan zitten. Volgens Bas van der Klaauw van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn zij op het dieptepunt van de crisis hun baan kwijtgeraakt. Ze zitten nu al lang thuis, waardoor anderen, die jonger en minder lang werkloos zijn, voor gaan. Het lukt ze maar mondjesmaat om weer aan de slag te komen. Volgens nieuwe CBS-cijfers is bijna 70 procent van de werklozen 45-plus.

Eind maart waren er 182.000 langdurig werklozen, mensen die een jaar of langer zonder werk zitten. Dat was een daling van ruim 20 procent met een jaar eerder. Deze daling is vooral terug te zien in de groep die 12 tot 24 maanden werkloos is.

‘Wie zijn baan nu verliest, vindt in het algemeen sneller nieuw werk dan een paar jaar geleden. Ook daardoor belanden minder mensen in die moeilijke positie van langdurig werkloze. De economie draait goed, maar nog niet goed genoeg om ook die groep weer aan werk te helpen’, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Volgens Witjes moeten ouderen zich niet laten afschrikken als er in personeelsadvertenties staat dat het bedrijf op zoek is naar jongeren. ‘De spoeling wordt dunner, dus stap erop af en wie weet heb je geluk!’.

Verkeerde beeldvorming bij werkgevers
Ouderen zijn vaker ziek dan jongeren en werkgevers draaien voor de ziektekosten op. Dat zijn aannames die beide niet kloppen. Volgens Jan van Ours, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Erasmus Universiteit, heeft de pechgroep last van deze verkeerde beeldvorming van werkgevers. ‘Er zijn allerlei subsidieregelingen om werkgevers te stimuleren ouderen aan te nemen.’ Volgens hem zou het ook helpen als een werkgever in ieder geval een ‘werkloze oudere’ uit moet nodigen voor een sollicitatiegesprek. Als werkgevers met hen praten, krijgen ze een heel ander beeld. Als ze maar zien wie ze tegenover zich hebben.

Dat werkgevers, vakbonden en het kabinet het derde jaar WW weer in het leven hebben geroepen, verbaast van der Klaauw. ‘Hoe langer iemand in de WW zit, hoe lastiger het is weer aan de slag te komen. Dan helpt een derde jaar thuis zitten echt niet.’

Bron: Volkskrant