Onderzoek flexproblemen seizoenswerkers

Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft voormalig FNV vakbondsvoorzitter Lodewijk de Waal gevraagd een uitkomst te zoeken voor de problemen rondom seizoensgerelateerd werk onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

Asscher zegde begin december, onder druk van regeringspartij VVD en oppositiepartijen CDA en D66, toe een verkenner aan te stellen om de pijnpunten van de nieuwe WWZ onder de loep te nemen. De Waal heeft aan NU.nl laten weten dat hij met alle partijen uit sectoren waar problemen zijn in gesprek wil, om uit te zoeken waar precies de knelpunten liggen en deze proberen op te lossen. Hier zal hij zich van 1 januari tot 1 mei 2016 mee bezig houden, schrijft Asscher.

De bedoeling van de nieuwe WWZ is om flexwerkers sneller aan een vast contract te helpen, maar de wet lijkt vooral voor problemen te zorgen in de seizoensgerelateerde sectoren. Ondernemers zoals campinghouders en tuinbouwbedrijven zeggen dat zij nu mensen in vaste dienst moeten nemen, terwijl een deel van het jaar geen werk is. Ook de schildersbranche lijdt hieronder. Door deze problemen zijn de cao-onderhandelingen in sommige sectoren vastgelopen. De Waal zal ook in deze vastgelopen onderhandelingen gaan bemiddelen.

Einddoel is om werkgevers flexibiliteit te bieden die noodzakelijk is bij het werken met tijdelijke werknemers en de werknemers genoeg zekerheid te bieden. Volgens de huidige WWZ hebben werknemers nu al na twee (in plaats van drie) jaar werken recht op een contract voor onbepaalde tijd. Volgens Asscher kunnen in een cao afspraken worden gemaakt om, indien nodig, een andere termijn aan te houden.