Voorkom transitievergoeding met een slapend dienstverband

Alternative Text Daniel Maats Arbeidsrecht advocaat

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015 heeft elke werknemer die langer dan twee jaar in dienst is geweest, recht op transitievergoeding. Dat geldt ook voor werknemers aan wie al twee jaar lang het loon is doorbetaald terwijl ze ziek waren. Als die werknemer niet meer aan het werk komt en een WIA-uitkering krijgt, kan je als werkgever het UWV vragen om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen. Maar pas op, maak je daar gebruik van, dan moet je ook direct de volledige transitievergoeding betalen! Dat kan oplopen tot wel € 76.000,-.

Er is een manier om dat te voorkomen. Je kan de arbeidsovereenkomst ook door laten lopen, het zogenaamde slapende dienstverband. Als de werknemer al langer dan twee jaar ziek is en er geen passend werk meer voor hem is binnen het bedrijf, dan heeft die werknemer geen recht meer op loon. De arbeidsovereenkomst is dan eigenlijke een lege huls geworden zonder verplichtingen over en weer. In dat geval hoef je geen transitievergoeding te betalen, omdat je die alleen hoeft te betalen als de arbeidsovereenkomst eindigt. Dat is zelfs het geval als je wel de vakantiedagen uitbetaalt.

Er lopen verschillende procedures van werknemers, die in dit soort gevallen alsnog proberen om ontslag met de transitievergoeding af te dwingen. Tot op heden zijn die pogingen niet succesvol en Minister Asscher wil de wet niet aanpassen. Het slapende dienstverband is dus toegestaan.

Tips

  • Een slapend dienstverband levert ook een risico op. Hoe langer het dienstverband duurt, hoe hoger de vergoeding oploopt. Als in de toekomst de arbeidsovereenkomst alsnog moet eindigen, dan kost dat aanzienlijk meer;
  • Als een werknemer zelf om ontbinding verzoekt, ontken dan dat je het dienstverband alleen voortzet om de vergoeding niet te hoeven te betalen. Valide argumenten kunnen zijn dat je eigenrisicodrager bent voor de WIA en je de re-integratie van dichtbij in de gaten wil houden/sturen, dan wel dat je verwacht dat er op korte termijn passend werk beschikbaar kan komen;
  • Zorg dat nergens vast ligt (email, opgenomen telefoongesprek) dat je de overeenkomst uitsluitend voortzet om geen vergoeding te betalen;
  • Stel de werknemer een beëindigingsovereenkomst voor. In dat geval ben je niet verplicht om een transitievergoeding te betalen.

Mr. Daniël Maats
Daniël Maats is Arbeidsrecht advocaat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs in Utrecht (www.bvdv.nl) en schrijft regelmatig columns voor Singel Personele Diensten over allerlei arbeidsrechtelijke onderwerpen. Daniël staat veel werkgevers bij in zaken die te maken hebben met ontslag, re-integratie, ziekte, reorganisatie, arbeidsongevallen en loonvorderingen.