De DBA-storm is nog niet gaan liggen

Alternative Text Daniel Maats Arbeidsrecht advocaat

ZZP’ers en opdrachtgevers weten niet waar ze aan toe zijn

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) houdt de gemoederen al lang bezig. Opdrachtgevers en zzp’ers hebben sinds 1 mei 2016 geen zekerheid meer over de loonheffingen, omdat de VAR-verklaring is afgeschaft. Eerder schreef ik daar al een blog over voor Singel. De door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten worden in grote getale afgewezen en de vragen over die overeenkomsten lijken alleen nog maar toe te nemen. Voor het einde van het jaar moet een speciale commissie oordelen over de werkwijze met de modelovereenkomsten.

DBA en verkiezingen
Door de onzekerheid zijn veel opdrachtgevers voorzichtiger geworden. Zij willen geen grote risico’s lopen. Zowel Nieuwsuur als Tros Radar besteedden daar aandacht aan en schetsten het beeld dat zzp’ers opdrachten verliezen. D66 heeft Staatssecretaris Wiebes daarom gevraagd om de Wet DBA in te trekken. Daar wilde de staatssecretaris natuurlijk niet aan toegeven. De meeste politieke partijen delen de kritiek wel en hebben gevraagd om een Kamerdebat. Binnenkort zal de discussie in de Tweede Kamer dus opnieuw oplaaien. De kans dat de Wet DBA op korte termijn wordt aangepast, is volgens mij heel klein. We kunnen er dus niet aan ontkomen. Volgend jaar staan er wel weer Tweede Kamerverkiezingen op de agenda, de WWZ en de Wet DBA zullen daarin een belangrijke rol vormen.

Schemergebied
Op 19 september 2016 stuurde Staatssecretaris Wiebes de eerste evaluatiebrief over de Wet DBA. De komende periode moet volgens de Belastingdienst “alles in het teken staan van het geven van zekerheid vooraf.” Opdrachtgevers en opdrachtnemers die werken in het schemergebied van schijnzelfstandigheid, krijgen de komende tijd intensieve communicatie en instructies. Partijen die ‘oneerlijk concurreren’, krijgen de Belastingdienst achter zich aan en hangen naheffingen en boetes boven het hoofd. Goedwillende ondernemers krijgen volgens Wiebes geen boetes. Maar naheffingen kunnen echter nog steeds worden opgelegd. Verder komt een meldpunt, wordt de capaciteit bij de Belastingdienst vergroot en start men een register met alle goedgekeurde modelovereenkomsten.

Onzekerheid blijft
Terwijl Wiebes stelt dat er niet zoveel aan de hand zou moeten zijn, laat het onderzoek van o.a. de ABU iets anders zien: Zzp’ers verliezen opdrachten en een groot deel van de opdrachtgevers werkt nog niet met een modelovereenkomst. Laat je niet verrassen door de gedachte dat het voorlopig allemaal ‘wel los loopt, we zitten toch in een transitiejaar?!’ Voor naheffingen wordt je als opdrachtgever niet gespaard, ook niet als je ‘goedwillend’ bent. Als je niet kan bewijzen dat je aantoonbaar bezig bent geweest met de modelovereenkomsten, dan heb je vooraf ook geen zekerheid.

Heb jij vragen over het werken met zelfstandigen, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help jou graag.

Mr. Daniël Maats

Daniel Maats is Arbeidsrecht Advocaat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs in Utrecht (www.bvdv.nl) en schrijft regelmatig columns voor Singel Personele Diensten over allerlei arbeidsrechtelijke onderwerpen. Daniel staat veel werkgevers in zaken die te maken hebben met ontslag, re-integratie, ziekte, reorganisatie, arbeidsongevallen en loonvorderingen.