Kansen voor zzp’er bij huidig tekort aan bouwvakkers

Het huidige personeelstekort in de bouwsector biedt kansen voor zzp’ers; het uurtarief van de zzp’er schiet omhoog.

Het uurtarief is gemiddeld gestegen van 25 euro naar 45 euro sinds de financiële crisis. Volgens Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de aannemersfederatie Bouw & Infra en ondernemersvereniging voor afbouwbedrijven in Nederland, is het uurtarief van 45 euro op zijn plaats. ‘Tijdens de crisis waren er zelfs tarieven van 15 euro per uur, daar kan niemand van bestaan’, aldus Gesthuizen.

Buffer opbouwen
Volgens de AFNL-NOA is het nu zaak om een buffer op te bouwen om te investeren. ‘De mensen in de bouw moeten goed verdienen, alleen op die manier kun je mensen behouden en jongeren aantrekken. Er zijn echt handjes nodig in de bouw,’ aldus voorzitter Gesthuizen. Het is nu zaak dat de tarieven stabiel blijven, dat mensen zich ook echt verzekeren als zelfstandige en dat het imago van de bouw beter wordt. ‘Veel jongeren maken zich zorgen om het salaris en de politiek beslist dat er steeds langer doorgewerkt moet worden’. Gesthuizen wil betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd.

Bouwmarkten zien hun omzet ook toenemen. Vakmensen investeren weer in materiaal en professionele gebruiksartikelen/gereedschappen.

Bron: NOS.nl