Groeiend aantal zzp’ers maakt gebruik van broodfondsen

Zzp’ers helpen elkaar financieel steeds vaker als ze lang ziek zijn. Dit is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen: van vrijwel niets naar ongeveer 9.000 zzp’ers (en groeiend).

Broodfondsen zijn simpel opgestelde organisaties van maximaal 50 leden (allen zzp’ers). Elk lid betaalt een maandelijkse bijdrage aan de ‘broodfonds’ spaarrekening en wie lang ziek is krijgt een schenking vanuit het fonds. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je eigen maandelijkse bijdrage en de kosten van de ziekte. Broodfondsen zijn vaak regionaal georganiseerd, waardoor leden elkaar vaak al kennen.

Een broodfonds is tegenwoordig erg aantrekkelijk omdat het simpel in elkaar steekt en het concept gebaseerd is op vertrouwen: er wordt bijvoorbeeld niet om medische dossiers gevraagd. Vorig jaar hadden broodfondsen bijna 5 miljoen euro bij elkaar gespaard, waarvan 1,4 miljoen uitgekeerd is aan zieke collega’s. De broodfondsen, waarvan er inmiddels tweehonderd zijn, laten zien dat zelfstandigen behoefte hebben aan een eenvoudige verzekering tegen ziekte.

Zzp’ers uit vrijwel alle sectoren doen mee aan hetzelfde broodfonds, dus ook de bouw-, meubel en timmerindustrie, schilder- en onderhoudsbranche, elektrotechniek en installatietechniek. Door de gemengde samenstelling van de organisatie spreiden de fondsen de risico’s zo veel mogelijk.

Oplossing
De laatste vijf jaar hebben de broodfondsen in totaal bijna 3,1 miljoen euro uitgekeerd aan 452 zieke zzp’ers. Dat komt neer op 6.800 euro per zieke, waarvan de duur gemiddeld bijna een half jaar was. Het groeiende aantal broodfondsen bewijst dat men op zoek is naar een simpele, innovatieve manier om jezelf als zzp’er te verzekeren. Er is nog altijd geen structurele oplossing voor het hoge aantal onverzekerde zzp’ers.