Betaal ZZP’ers binnen 60 dagen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om wanbetalers te verplichten een opslag te betalen als zzp’ers niet binnen 60 dagen hun factuur betaald krijgen. De boete is vastgesteld op 8% van het verschuldigde bedrag.

Momenteel heeft maar liefst 53% van de ZZP-en MKB’ers die werken voor grote hoofdaannemers te laat hun geld binnen. Deze grote bedrijven gebruiken ZZP’ers te vaak als kredietverstrekker. De kleine spelers krijgen hierdoor vaak grote liquiditeitsproblemen. Den Haag hoopt dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat grootbedrijven niet meer te lang het geld van de ZZP’ers vasthouden.

Wanbetalers op de zwarte lijst

Belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw hanteert als sinds anderhalf jaar een zwarte lijst van wanbetalers waar vanaf heden ook particulieren op staan vermeldt, omdat ZZP’ers in de bouw steeds vaker niet of niet op tijd betaald worden door particulieren na geleverd werk. De lijst is niet voor iedereen inzichtelijk, omdat dit per wet verboden is. Alleen leden van Zelfstandigen Bouw kunnen de lijst inzien.