80 procent modelovereenkomsten afgekeurd

Onzekerheid heerst bij zzp’ers over het aangaan van modelovereenkomsten volgens de nieuwe Wet DBA. Tot op heden zijn van de 950 bij de Belastingdienst ingediende overeenkomsten slechts 200 goedgekeurd.

De wet DBA is opvolger van de VAR en is in werking gesteld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
De door de Belastingdienst gepubliceerde voorbeeldovereenkomsten worden door werkgevers en zzp’ers als onduidelijk ervaren omdat ze te algemeen zijn. Het ontwikkelen van modelovereenkomsten die toegespitst zijn aan specifieke branches moet meer duidelijkheid geven.

Per 1 mei 2016 is het aantal verzoeken toegenomen waardoor een groot aantal overeenkomsten niet in behandeling is genomen. De fiscus werkt momenteel aan het opzetten van een afdeling voor specifiek de behandeling van deze overeenkomsten. Het doel is om aanvragen binnen acht weken af te handelen.
Het eerste jaar wordt er nog niet door Belastingdienst gecontroleerd en dit creëert een afwachtende houding. Toch blijkt dat het aantal ingediende modelovereenkomsten stijgt omdat bedrijven volgend jaar alles goed op orde willen hebben en hoge boetes willen voorkomen.

Werkgevers en zzp’ers kiezen ook vaker voor het alternatief payrolling. Deze constructie neemt het risico van naheffingen weg en voorkomt veel tijdverlies in de administratie. zzp’ers zijn bovendien verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.