Wet DBA aangenomen: VAR verdwijnt 1 mei
De VAR (verklaring arbeidsrelatie) zal op 1 mei worden vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). In de Eerste Kamer is de wet na een debat met Staatssecretaris Wiebes (Financiën) nu ook aangenomen.
Met de Wet DBA kunnen werkgevers voortaan door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten afsluiten met de zzp’ers die zij inhuren. Er komen verschillende overeenkomsten voor verschillende sectoren.
Met zo’n modelcontract wordt de arbeidsverhouding getoetst en schijnzelfstandigheid tegengegaan. Hiervan is sprake wanneer een zzp’er geen zelfstandig ondernemer blijkt te zijn, maar feitelijk in loondienst is en er dus loonafdrachten gedaan moeten worden. Met de DBA is nu ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor het overtreden van de modelovereenkomst.
Zelfstandigen en hun opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om aan te tonen dat er in hun arbeidsrelatie geen sprake is van schijnzelfstandigheid.
Zorgen
Tot nu toe zijn er nog maar een paar voorbeeldoverkomsten goedgekeurd door de Belastingdienst. Ook is er nog weinig rekening gehouden met de verschillende sectoren, zoals de bouwsector, waarvoor nog geen ‘sectorspecifieke’ overeenkomst is gemaakt.
Daarnaast baart het zzp-belangenorganisaties als FNV Zelfstandigen, ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zorgen dat de focus in de Wet DBA vooral ligt op fiscale regels voor zzp’ers. Arbeidsrechtelijke en juridische zaken komen niet aan de orde. Hierdoor worden veel zzp’ers de ene keer als zelfstandig ondernemer beschouwd en de andere keer weer als schijnzelfstandige.