Grotere aansprakelijkheid voor aannemers

De wettelijke aansprakelijkheid van aannemers wordt vergroot. Hierdoor zijn consumenten straks beter beschermd als gebouwen na oplevering mankementen zoals constructiefouten blijken te hebben.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) wil op deze wijze met een wetsvoorstel de kwaliteitsborging in de bouwsector verbeteren. Zowel consumentenorganisaties als bouwbedrijven vinden dat het huidige stelsel verbeterd moet worden.

De bouwsector zit inmiddels zo complex in elkaar dat het niet soms meer duidelijk is waar de verantwoordelijkheden liggen. Minister Blok wil daarom één aanspreekpunt hebben voor consumenten. De kwaliteitscontrole moet hiermee verbeteren, versnellen en goedkoper worden. Daarnaast vervalt in het voorstel de gemeentelijke toetsing van kleine nieuw- en verbouw bij de vergunningverlening.

Invoering
Hoofdzaak is dat aannemers bouwen volgens de eisen van het Bouwbesluit 2012. Ook worden ze verplicht gesteld om hun klanten te informeren hoe ze verzekerd zijn tegen bouwfouten en eventueel faillissement van de aannemer.

Vanaf 2018 moet het nieuwe stelsel in fases worden ingevoerd. Eerst zal de nieuwe manier van werken gebruikt gaan worden bij de kleinschaligere, simpelere nieuw- en verbouw. Als de werkwijze na evaluatie bevalt zal deze worden toegepast voor complexere gebouwen.