Gevolgen einde 6% BTW-regeling

De 6% btw crisismaatregel om de situatie in de bouw te verbeteren is ten einde. Sinds 1 juli geldt weer 21% btw op arbeid voor de verbouw of renovatie van particuliere woningen ouder dan 2 jaar. Bedrijven hebben hier last van.

Er was de laatste maanden een krachtige lobby gaande voor het behoud van de 6% regel, met als hoogtepunt een aantal petities, onder andere van brancheorganisatie Bouwend Nederland, die tienduizenden keren ondertekend zijn. Volgens voorman Maxime Verhagen zou het goed zijn “het lage btw-tarief vooralsnog met een jaar te handhaven”.

Herstel

Het herstel van de sector is nog te langzaam en broos. Veel bedrijven hebben het nog steeds moeilijk en kunnen het hoofd maar net boven water houden. Gevreesd werd dat de verhoging van het lage btw-tarief op 1 juli een flinke daling van het aantal bouwopdrachten teweeg zou brengen. Het is nog onbekend of deze angst werkelijkheid wordt.

De 6%-regeling heeft er voor gezorgd dat 8.000 banen in de bouw behouden zijn gebleven. In 2014 heeft de lage btw geleid tot € 480 miljoen extra omzet voor bouw- en installatiebedrijven. Daarnaast heeft het lage tarief een stimulerende werking op woningaanpassingen, bijvoorbeeld om geschikt te worden gemaakt voor ouderen en mindervaliden, of aanpassingen uit het oogpunt van duurzaamheid.