Foto: Brahmsee Twee derde bouwbedrijven werkt door tijdens bouwvak

Twee derde bouwbedrijven werkt door tijdens bouwvak

Traditioneel ligt de bouw drie weken stil in de zomer, maar steeds minder bedrijven doen hieraan mee. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy werkt twee derde van de bedrijven gewoon door. Nog eens 20 procent is alleen gedeeltelijk gesloten.

De bouwvak is niet meer verplicht sinds 1981, maar de gewoonte zat er tot voorkort bij veel werkgevers diep in. Daar lijkt de laatste jaren in rap tempo verandering in te komen. Bouwbedrijven vinden het steeds vaker zonde dat het werk zo lang stilligt. Na de lange bouwcrisis zitten de orderportefeuilles nu eindelijk weer vol. Het is zonde om niet door te werken en geen geld te verdienen in de bouwvak, menen veel bedrijven.

Daar komt nog bij dat ook vanuit de vakbonden wordt gepleit om de bouwvak los te laten, omdat die niet meer van deze tijd is. Werknemers zouden zelf flexibel – en in overleg met de werkgever – vakantiedagen op moeten kunnen nemen en niet gedwongen moeten worden om in het dure hoogseizoen met zijn allen tegelijk op vakantie te gaan. Dit is naast de mogelijkheid om meer in deeltijd te werken een ontwikkeling waarmee de conservatieve bouwsector zich ontwikkelt tot moderne werkgever voor een nieuwe generatie.

——————————-

Bouwvak data 2018
Regio noord: 6 augustus tot en met 24 augustus 2018
Regio midden: 30 juli tot en met 17 augustus 2018
Regio zuid: 23 juli tot en met 10 augustus 2018