Gekte op huizenmarkt in Randstad, maar niet daarbuiten!
Niet overal in Nederland worden huizen weer goed verkocht. In het oosten van ons land lag de verkoopprijs in 68% van de gevallen lager dan de aankoopprijs.
In de Randstad lijkt de gekte op de huizenmarkt weer op te spelen, maar dat is niet overal het geval. De huizenprijzen zijn in krimpregio’s nog altijd lager dan in 2008. Sinds begin vorig jaar zijn er nog duizenden woningen met verlies verkocht en staan er nog 340.000 huizen ‘onder water’.
Vastgoedonderzoeker Calcasa heeft dit onderzocht en vergeleek aankoopprijzen met gerealiseerde verkoopprijzen in 2016 en het eerste kwartaal van 2017. Bijna 17.000 huiseigenaren die hun woning gekocht hadden in 2007 of 2008 en verkochten in 2016 of begin 2017 moesten in de laatste vijftien maanden genoegen nemen met een lagere prijs dan het bij aanschaf betaalde bedrag. Huizen die in 2009 of later werden gekocht (ruim 18.000 woningen) gingen eveneens voor minder van de hand.
In het oosten van het land is de verkoper het slechtst af. Maar liefst in 68% van de gevallen lag de verkoopprijs daar lager dan de aankoopprijs. In de Randstad was dit 52%.
Driekwart van de huiseigenaren die hun huis in 2000 hadden gekocht en recentelijk hebben verkocht maakten meer dan 15% winst. De gemiddelde woningwaarde is sinds 2013 gestegen naar een nieuwe piek van 266.000 euro.
Verschillen per gemeente
In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam liggen de woningprijzen meer dan 10% hoger dan in 2008. In de Achterhoek (huizenprijs 7,5% lager dan in 2008) en de regio Zuidwest-Gelderland is de situatie op de huizenmarkt nog grimmig. Ondanks het aantrekken van de economie en de lage hypotheekrente. Makelaars in die gemeenten zien toch wel beweging komen in deze krimpregio’s en sommige pleiten zelfs voor extra woningbouw, anders lopen de prijzen sterk op.
Restschuld niet altijd erg
Makelaar Mark Bisselink in Doetinchem geeft aan dat het niet altijd erg is een restschuld te hebben. ‘Er is nu een lage rente en je kunt je restschuld meefinancieren. Een stijgende markt kan een goed moment zijn om over te stappen naar een duurdere woning’.
Bron: Volkskrant.nl