Girlsday 2018 – meisjes in de techniek

Girlsday 2018 – meisjes in de techniek

Nederland heeft een enorme technologische markt die om gekwalificeerde medewerkers staat te springen. Als de markt zich hoofdzakelijk beperkt tot mannen, dan doen we onszelf tekort. Door te investeren in jonge meisjes met bijvoorbeeld Girlsday, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat zij straks voor bètavakken kiezen en later een technische opleiding gaan doen.

Girlsday 2018 werd dit jaar op 12 april geopend door Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij deed dit samen met 75 meisjes en een HoloLens bij bouwbedrijf BAM op hun bouwplaats van de Rotterdamsebaan. Na deze opening startten in het hele land verschillende Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs, bij zo’n 350 bèta, technische en ICT-bedrijven die meedoen.

Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. Bij BAM, waar de kick-off plaatsvond, krijgen zij bijvoorbeeld de kans een school te ontwerpen met de nieuwste BIM-technologie en gaan ze glasvezel lassen. In Leeuwarden konden meisjes zelf water reinigen, meisjes in Amsterdam zijn voor een dag theatertechnicus geweest en in Wijchen zetten meisjes zelf een Formule 1-wagen in elkaar. Andere voorbeelden van Girlsday-activiteiten zijn games maken, laser snijden, vluchtsimulaties uitvoeren, badkamers installeren en procesoperator zijn.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. Girlsday, georganiseerd door VHTO ins samenwerking met het Ministerie van OCW en Techniektalent.nl, laat meisjes kennis maken met deze onderwerpen en wil hiermee de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. BAM en Bouwend Nederland zijn de Kick-off partners tijdens Girlsday 2018.

Gaat u volgend jaar ook meedoen? Kijk voor meer informatie op de website.