Vrouw in bouw verdient evenveel als man

Vrouwen verdienen in bijna elke beroepsgroep lager, maar niet in de bouwsector. Vrouwelijke bouwvakkers verdienen evenveel als hun mannelijke vakgenoten.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Loonwijzer. Van alle branches verdienen vrouwen alleen in de bouw en landbouw evenveel als mannen. Volgens vrouwelijke bouwvakkers hebben vrouwen vaak andere kwaliteiten dan mannen. Mannen kunnen fysiek zwaarder werk aan, maar over vrouwen wordt vaak beweerd dat ze meer technisch inzicht hebben.

Veel vrouwen die in de bouw werken voelen zich er goed op hun plek. Zo ook Daniëlla ten Berge, die jarenlang werkzaam was als uitvoerder. Volgens haar zijn mannelijke bouwvakkers vaak rechtdoorzee, maar houden ze wel rekening met de aanwezigheid van een vrouwelijke collega. Zo werden er geen schunnige grappen gemaakt als Daniëlla in de buurt was en excuseerden de mannen zich voor hun taalgebruik als er bij een werkfout gevloekt werd.

Hoewel het salaris voor vrouwen in de bouw op peil is schort het nog wel soms aan bepaalde voorzieningen, zoals aparte damestoiletten. Ook op andere vlakken kan de branche zich nog meer aanpassen om meer vrouwen te motiveren voor de bouwbranche te kiezen.

Scholen
Ook op scholen kunnen ‘bouwvaksters’ in spe nog meer worden ondersteund tijdens hun opleiding. Het gevoel heerst dat meisjes eerder geadviseerd wordt om te stoppen met hun opleiding als het wat slechter gaat, terwijl jongens juist sneller en sterker gemotiveerd worden niet op te geven.