Personeel gezocht! Hoe vind je de juiste kandidaten?

De bouw trekt na jaren van diepe malaise weer aan. In de afgelopen jaren zijn er zo’n 70.000 vaklieden verdwenen uit de bouwsector. Dit heeft geleid tot een enorme kaalslag op de kandidatenmarkt, grote tekorten aan vakmensen zijn het gevolg.

Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van het juiste vakpersoneel. Naast de mogelijkheid om de werving en selectie uit te besteden, zijn er ook activiteiten die u als werkgever zelf kunt doen om het juiste personeel te vinden en goede mensen duurzaam aan uw bedrijf te binden.

De juiste vacature

Een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat begint met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. In een functieprofiel wordt duidelijk beschreven wat de functie inhoudt en wat er van de werknemer verwacht wordt wat betreft kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten.

In een krappe arbeidsmarkt is het schrijven van een pakkende personeelsadvertentie essentieel. Kandidaten moeten enthousiast worden van uw vacature. Met een goede en zorgvuldige vacaturetekst straalt u uit dat werknemers bij u beter af zijn dan bij hun huidige baan of andere potentiele werkgevers. Waar lopen mensen warm voor? Meld iets over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, benadruk de gezellige bedrijfscultuur, etc.

Gevonden worden

Naast het schrijven van een pakkende vacature is het natuurlijk belangrijk dat deze gevonden wordt door de juiste mensen. Het plaatsen van een personeelsadvertentie in de krant is een voor de hand liggende maar ook wat gedateerde manier om je vacature kenbaar te maken. Er zijn tal van andere mogelijkheden.

68 procent van de werkzoekenden gebruikt gedrukte media om vacatures te vinden. Maar liefst 93 procent gebruikt online vacature media, zoals Werk.nl of SchilderVacature.nl/TimmermanVacature.nl/GawaloVacature.nl. 37 procent van de werkzoekenden gebruikt ook social media als Facebook bij de zoektocht. Hoewel slechts 18 procent van de werkzoekenden die op social media zoekt ook daadwerkelijk solliciteert, neemt deze manier van werven wel toe de laatste jaren, zeker in de zoektocht naar jong talent.

Om je vacature onder de aandacht te brengen kun je deze dus, naast de gedrukte media zoals de krant, op vacaturesites en social media plaatsen. In dat geval zijn een goede bedrijfswebsite en actief social media gebruik van groot belang. Een mogelijke sollicitant wil via internet meer informatie over het bedrijf kunnen vinden. De kwaliteit van uw ‘digitale visitekaartje’ heeft veel invloed op de keuze om te solliciteren of niet.

Zelf opleiden

Een andere interessante mogelijkheid om goed vakpersoneel te werven is minder voor de hand liggend: het zelf opleiden van nieuwe vakmensen. Door zelf leerlingen op te leiden draagt u bij aan de duurzaamheid van de branche en het beperken van het tekort. Een voordeel dat direct invloed heeft op uw eigen bedrijf is dat u op deze manier jonge leerlingen aan uw bedrijf kunt binden.

Bij deze manier van personeel werven kan Singel Personele Diensten u extra van dienst zijn. Wanneer u een leerling aan het werk wilt zetten kan dit via de payroll service van Singel: U bent als werkgever flexibel, leerlingen krijgen hun volledige schoolgeld vergoed en kunt de verloning en personeelsadministratie uit handen geven. Daarnaast helpt Singel u bij de begeleiding.

Meer weten over de mogelijkheden van flexibel werken met BBL-leerlingen? Neem direct contact op met één van onze relatiemanagers