Kansen voor MKB in nieuwe markt

In de nabije toekomst zal grootschalige renovatie van huidige bouw een enorme nieuwe markt opleveren. De industriële aanpak zal de branche ingrijpend veranderen. Ook voor kleinere bedrijven is hierin een belangrijke rol weggelegd.

“Wanneer je de agenda van de toekomst negeert en blijft werken zoals je tien jaar geleden ook al deed, is de kans erg groot dat je over een aantal jaren failliet bent.” – Leen Dijke, voorzitter van bouwnetwerk Stroomversnelling

Het is fout om te denken dat de noodzakelijke industrialisatie enkel van grote bouwers moet komen. Er is al een grote beweging gaande bij grote bouwers om te gaan vernieuwen, maar kleinere bouwbedrijven zijn net zo geschikt om een bijdrage te leveren in deze ontwikkeling. Er bestaan al bouwbedrijven in het midden- en kleinbedrijf die in staat zijn om een grote bouwer te overtreffen op het gebied van innovatie. Dit is met name te danken aan de hechtere band die zulke bedrijven hebben met de particuliere markt, waaronder huiseigenaren.

Bij industrialisering hoort daarentegen wel grootschaligere productie. Een kleine bouwer zal moeilijk kunnen groeien in zijn productie en tegelijkertijd alles zelf blijven produceren. Gelukkig is dit niet noodzakelijk: verschillende producten kunnen elders afgenomen worden en met de juiste certificeringen zelf worden geplaatst.

Dichtbij de consument
Omdat kleinere bedrijven van oudsher dichterbij de consument staan dan grote bouwers zijn er voor deze sector grote kansen, voornamelijk bij het leveren van service wanneer de woning al in gebruik is. Het MKB kan zich dus richten op de woonconsument, zowel bouwkundig als elektrotechnisch, zoals het plaatsen van domotica installaties. Daarbij komt al snel de sociale betrokkenheid van de bouwers bij de consument kijken. Bedrijven moeten zich meer gaan verdiepen in de mogelijke behoeften waarin hun klant kan worden voorzien.