Effectief leidinggeven levert u veel op

Alternative Text Odette van der Heijden

Wist u dat onderzoek uitwijst dat financiële beloning mensen wel even extra motiveert en blij maakt, maar dat dit effect van korte duur is? Belangrijker voor het gedrag van werknemers is dat ze van hun werkgever het gevoel krijgen dat ze gerespecteerd en gehoord worden.

In mijn vele jaren als HR-adviseur en coach heb ik geleerd dat een opleiding en vakkennis van belang zijn, maar dat alles staat of valt met de wil en de motivatie om (samen) te werken en te communiceren. Of je nu een administratief medewerker, manager in het bedrijfsleven, ondernemer, bouwvakker of huisschilder bent: als je houding en gedrag niet aansluiten op je omgeving, dan loopt het vroeg of laat spaak.

Schaarste
Werkgevers steken veel tijd in het werven en inwerken van nieuw personeel. Te vaak wordt iemand al na korte tijd naar huis gestuurd omdat het niet werkt. Heel regelmatig is de aanleiding een houdings- of gedragsprobleem. Dit kost u – en de hele samenleving – ontzettend veel tijd en geld. Daarbij kunt het zich met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt ook niet veroorloven om mensen snel naar huis te sturen, want ze zijn niet meer zo eenvoudig vervangbaar. Eisen naar beneden bijstellen wil niemand, dat gaat ten koste van de kwaliteit en omzet.

Wat moet er dan gebeuren? Investeren in effectief leidinggeven en communiceren is de sleutel. Door te leren hoe je mensen het beste kunt aanspreken en aansturen, haal je meer rendement uit de energie die je in ze steekt. Je voorkomt onbegrip, conflicten, een negatieve werksfeer en onderprestatie. Voor veel werkgevers is bijvoorbeeld het voeren van functioneringsgesprekken iets dat laag op de prioriteitenlijst staat, terwijl het voor veel werknemers juist een belangrijk moment van erkenning kan zijn.

Unieke aanpak
Iedere persoonlijkheid is uniek en vereist dus een unieke ‘aanpak’. Iedereen neemt zijn persoonlijkheid mee naar de wekvloer en persoonlijkheden versterken elkaar bewust en onbewust, zowel positief als negatief. Ik geloof dat de Insights Discovery methode voor iedereen in elke sector een toegankelijke manier is om zo effectief mogelijk om te gaan met alle mensen in je omgeving. Ook bij verkoopgesprekken en in zakelijke onderhandelingen zult u er veel aan hebben om de persoonlijkheid van uw gesprekspartner te kunnen ‘lezen’! Ik kom het graag persoonlijk bij u toelichten.